Srpska Mreza Heroj na magarcu putuje u Hag Vecernje Novosti

English version

Vecernje Novosti - 31 Mart 1998

PODVALA STOLECA U KNjIZI NEBOJSE JEVRICA

FANTOM NA POTERNICI

Ratni reporter ispricao, u kafani, americkom kolegi da je najveci silovatelj muslimanki bio Gruban iz Bijelog Polja Na cuvenoj poternici koja je obisla svet, na 23.mestu nasao se i taj knjizevni junak iz Bulatovicevog romana "Heroj na magarcu"

PODVALU stoleca u bosanskom ratu napravio je ratni reporter i pisac Nebojsa Jevric. On je, jedne pijane noci prohibicije u "slobodnim srpskim planinama", u uvo americkog novinara, nesudjenog pulicerovca i honorarnog saradnika CIA, ispricao najvecu "tajnu" rata u bivsoj BiH - koji je Srbin silovao najvise muslimanki.

Jevric je, u svom poznatom farsicnom stilu, za najveceg "kandidovao" Grubana Malica, junaka poznatog romana Miodraga Bulatovica "Heroj na magarcu". Amer se nije libio da odmah Grubanovo ime dojavi gfe treba i BiH i ostatak sveta preplavila je ona poznata poternica za "srpskim z licincima", sa fotografijama i najosnovnijim podacima.

Tako se, pored Radovana Karadzica, Ratka Mladica, Milana Martica, Veselina Sljivacanina i drugih (optuzenih zbog zlocina samoodbrane), nasao i Bulatovicev Gruban, bez ikakvih drugih podataka. Ispod (samo) licnog imena, na poternici pise: starost - nepoznata, nacionalnost - nepoznata, opis - nepoznat, adresa - nepoznata!

"Junak" iz drugog rata

NEPOZNAT je, dabome, bio i otac Grubanov, ali samo americkom novinaru - dousniku. Drugom Grubanovom "ocu", Nebojsi Jevricu, poznat je bio pravi roditelj ovog knjizevnog junaka, Jevricev zemljak iz Bijelog Polja i knjizevni uzor Miodrag Bulatovic.

 Jevric je pomalo i "razocaran": takav j unak i silovatelj, muskarcina nedaleko poznata po duzini muskosti, Gruban je stavljen tek na 23.mesto poternice. Valjda samo zato sto uz njegovo ime nema fotografije, kao kod drugih. A on, rekli su Jevricevi pajtosi u kafani gde se americki novinar "napijao" spijuniranjem Srba, nosi u gacama "elipton" - ono "srpko tano oruzje" koje je plasilo okupatore naoruzane atomskim projektilima koje se nisu libili da upotrebe.

Podvala nadobudnom Amerikancu je najveca, ali ne i jedina Jevriceva ujdurma u BiH ratu. Ceo globus obletela je vest o predlogu koji je, na pres-konferenciji, ljutitom srpskom generalu, u vreme medijskih podvala Srbima i hrvatskog dima automobilskih guma, dao Nebojsi Jevric - da se Dubrovnik bombarduje iz "kanadera" zitkom kakom! Ipak, prema ovome sa Grubanom, to je bio pravi - eurokrem!

Pisac Nebojsa Jevric, u armiji slicnih, bio je najneobicnija pojava u gradjanskom ratu u Bosni. Omiljen medju borcima i ugledan kod njihovih staresina, kretao se svuda gde se najvise pucalo, a prepoznavali su ga i s ledja, po slemu na kojem su bila belom farbom napisana slova "Ne pucaj, brate!"

Na ratisu nesto novo

KAO reporter "Duge", Jevric je otisao na ratiste da napicse izvestaj, a napravio je od toga pravu, autenticnu, vrlo modernu i pomalo iscasenu literaturu, najavljenu vec prethodnom knjigom "Srpski rulet".

Poslednja knjiga "Heroj na magarcu putuje u Hag" je, medjutim, nesto sasvim novo. I za samog Jevrica, ali i za svetsku literaturu. Ono sto su ratni reporteri, kao knjizevnici, ostavili citaocima o ranijim ratovima, iz drugog je "filma". Jevric je - nesto novo.

Ispricavsi u uvodu, na svoj duhovit nacin ali realisticno, kako je Grubana ubacio na poternicu, Jevric je potom "prekomandovao" Bulatovicevog i svog junaka u drugo vreme: "Smisljotina Miodraga Bulatovica! Don Gruban iz Bijelog Polja nastanjen u roman: da uz nos istoriji rovari po Drugom svetskom ratu. Uzaman nastojeci da ga uhape zabarske okupacione vlasti" Tako Jevric dovodi Bulatovicevog knjizevnog junaka u ovaj najnoviji rat, kroz koji ga vodi krajnje farsicnim stazama.

Stranice Jevriceve knjige, pisane lakim i vedrin stilom, su neverovatan kalambur ludiranja u kojem, pod nesto izmenjenim imenima (Meri Olrajt i Bil Dik, na primer) defiluju i neke poznate licnosti.

Jevric je patriota, ali ne iz "hlebinske skole" rodoljublja, pa i ne pokusava da moralise, vec silnike podvrgava ruglu - a to je jedini nacin da im se suprotstavi, posto su na moralne pouke imuni.

I zato, ako se iscasene norme svetskih mocnika ikada vrate u zglobove morala i prava, Jevricev Gruban stace uz rame poznatom dobrom vojniku Svejku, s tm sto ce Hasekov junak, uz naseg Grubana, dobiti oreol nosioca znacke primernog vojnika!

Pavle PAVLOVIC


Vecernje Novosti - 3 April 1998

REAGOVANjA

POSLE NAPISA O IZMISLjENOM SRBINU NA POTERNICI HASKOG TRIBUNALA

PISAC ZOVE NA CASKANjE

Mnogi citaoci raspituju se za knjigu i pisca Nebojsu Jevrica, koji ih poziva da mu se jave, da bi malo procaskali i - narucili knjigu

SVETSKA senzacija i podvala stoleca na poternici Haskog tribunala, obelodanjena u knjizi beogradskog novinara i pisca Nebojse Jevrica "Heroj na magarcu putuje u Hag", izazvala je veliko zanimanje nasih citalaca u zemlji i svetu.

Posle objavljivanja napisa "Fantom na poternici" u nasem listu, javilo nam se vise citalaca koji se raspituju za pojedinosti ubacivanja na hasku poternicu izmisljenog knjizevnog junaka iz romana Miodraga Bulatovica "Heroj na magrcu", koga je americkom novinaru, dousniku CIa, "otkucao" Nebojsa Jevric, u svojoj knjizi o ratu u bivsoj BiH, "kandidujuci" ga za najveceg silovatelja muslimanki.

Taj clanak, Krajiski dokumentacioni centar "Veritas" uputio je u Hag, pitajuci sud - da li je to sa optuzenim knjizevnim junakom Grubanom Malicem iz Bijelog Polja dokaz o metodu Haskog tribunala da prvo optuzuje i hapsi Srbe, pa tek onda trazi dokaze. Da nije tako, kazu u "Veritasu", zar bi izmisljeni Gruban mogao da dospe na poternicu, uz Karadzica, Mladica, Martica, Sljivancanina... Da li su i za njih "dokazi" tako jaki - pitaju gnevno Krajisnici.

Istovremeno, veliko zanimanje za najveci skandal "prava" i "pravde" odrazilo se i na promociju knjige Nebojse Jevrica, koja je predstavljena sinoc, u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, gde su je citaocima prikazali Momo Kapor i Dragos Kalajic.

Nasi citaoci se raspituju i za pisca knjige "Heroj na magarcu putuje u Hag", a posebno za knjigu. Oni pitaju gde i kako mogu da je nabave. Gde - znamo - kod autora Nebojse Jevrica, a kako - o tome govori sam pisac koji je, kad smo mu rekli za raspitivanja citalaca, rekao:

- Neka mi se, jednostavno, jave telefonom, pa cu im reci kako d dobiju knjigu, a i, ako zele, ispricati nove, neobjavljene pojedinosti o Bulatovicevom, mom i haskom Grubanu.

Telefon Nebojse Jevrica u Beogradu je 17-78-113. Pa, citaoci, izvolite na caskanje s piscem.

P.PAVLOVIC


Copyright 1997-1998 Srpska Mreza All Rights Reserved